En nyt årti

En nyt årti

Til kamp mod ensomhed

Årets første dag i et nyt årti. Jeg håber, du kom godt ind i det og at du også glæder dig til at opdage, hvad det nye år, dette spritnye årti bringer.

For mig betyder tyverne moderne tider. Nye tider. Fest og hurlumhej og glade dage. Jeg håber, der bliver mindst lige så meget fest og masser af glade dage i 2020'erne som i 1920'erne, men det afsluttende kæmpe-krak kan altså godt undværes.

Både i kølvandet på og lige ved siden af festligheder og optur bor tvivl, nedbrud, usikkerhed, sammenbrud og fortvivlelse. Ligesom der midt i festen, midt på en af de glade dage, kan dukke ensomhedsfølelser op.

Ensomhedsfølelser kan leve deres helt eget liv, langt fra festligheder og samvær. Men ensomhedsfølelser kan også opstå midt i det hele. Midt i fest og glade dage.

Man kan føle sig ensom, hvis man ikke har nogen at tale med. Ingen at holde af. Ingen, der holder af en. Det er sværere at forstå, at man også kan føle sig ensom, selvom man er omgivet af mange. Når ensomhedsfølelser er forbundet med skam, bliver de endnu sværere. Både sværere at håndtere og sværere at tale om dem.

Spærret inde af ensomhed?

Man kan føles sig spærret inde i sin ensomhed. Føle sig låst fast i et bur, hvor ingen kan nå ind gennem tremmerne og man ikke selv kan trænge ud. Tremmer, der er usynlige for øjne, der ser, men føles massive for den, der føler sig spærret inde.

Ensomhed kan føles lammende og blive en skrue uden ende: Jeg føler mig ensom -> jeg prøver at række ud -> jeg føler mig afvist -> jeg er nok ikke noget værd -> jeg føler mig ensom -> det nytter ikke at række ud -> jeg føler mig ensom.

Ensomhed kan føles skamfuldt. Som om der er noget galt med én. Som om man ikke er god nok. Som om der ikke en nogen, der kan lide en.

Ensomhedsfølelser kan druknes med kærlighed

Føler du dig ensom, så husk, at du er god nok. Tal kærligt til sig selv, selvom du føler skam over at føle dig ensom.

Du er ikke alene. Ingen er alene. Ræk ud. Tag kærligt imod, når nogen rækker ud til dig. De fleste vil dig det godt. Er du i tvivl om en anden vil dig det godt, så ræk en forsigtig føler ud. Måske føler han/hun sig inderst inde lige så ensom, som du gør.

Ensomhedsfølelser kan druknes med kærlighed. Det er ikke let, men det kan lade sig gøre. Tro på, det kan lade sig gøre. Og hæld kærlighed på, hos dig selv og andre, når ensomhedsfølelserne dukker op.

Ensomhedsfølelser bliver lettere at leve med, når de overøses med kærlighed. Den kærlighed, du giver til dig selv. Den kærlighed du giver til andre. Den kærlighed du får fra andre. Åbn dit hjerte og tag imod. Åbn dit hjerte og giv.