Om mig

Fagligt og personligt

psykolog Ellen Garne Faglig inspiration

Jeg er uddannet cand. psych. fra Københavns Universitet i 1998.

Mit vigtigste arbejdsredskab er mig selv og den viden og de erfaringer, jeg har med mig fra min uddannelse og fra mit liv.

Hvordan vores samtaler forløber kommer an på, hvad du har med dig: Dit liv, din historie og de håndterings-strategier, du har lært dig undervejs i dit liv.

Måske trænger du bare til at snakke med en, der kan se dit liv lidt udefra. Det er dit liv. Din fremtid. Dine ressourcer. Sammen finder vi ud af, hvordan du får mest mulig glæde af det, du bringer med dig og det, du er på vej imod.

Har du udfordringer, der er svære at overskue og tage stilling til, snakker vi om, hvordan du bedst muligt kommer igennem med de ressourcer og de muligheder, du har lige nu. Er der noget, du gerne vil blive bedre til at håndtere, finder vi ud af hvordan.

Inspireret af den metakognitive tilgang

Fagligt er jeg inspireret af den metakognitive tilgang til den menneskelige psyke og til menneskers tanker og adfærd. Fokus i metakognitiv terapi er at lære at styre hvor meget opmærksomhed, man giver de tanker, man har. Hvordan man reagerer på sine tanker. Målet er ikke at ændre på et menneskes tanker, men at acceptere at tankerne er der og lære, hvordan man kan lade besværlige tanker glide forbi uden at behøve at handle ud fra dem.

Jeg har en kortere efteruddannelse i metakognitiv terapi, som var lidt en "jamen det er jo det, jeg allerede gør"-oplevelse.

"Rigtig" metakognitiv terapi er langt mere stringent og regel-styret end min ret lav-praktiske tilgang til de udfordringer, besøgende i mit samtalerum kommer med. Det grundlæggende er vi dog enige om, den metakognitive retning og mig: Tanker er ikke det samme som virkeligheden.

En anden inspirationskilde er Følelseskompasset.no, hvor man kan læse og høre de skønneste beskrivelser af følelser og hvad der sker, hvis man misforstår eller ikke forholder sig til de følelser, man har. Jeg venter spændt (oktober 2018) på at den tilhørende bog, Klok på følelser, rammer Danmark.

Tanker føder tanker

Tanker opstår på baggrund af tidligere oplevelser og de ting, der sker omkring dig lige nu (og også lidt af instinkter). Ingen har kontrol med, hvordan deres tanker opstår, men alle kan lære at reagere mere hensigtsmæssigt på de tanker, de får. Også meget svære tanker. Tanker om fx at vand/mørke/sygdom/bestemte ting er farligt, tanker om hvor lidt man er værd som menneske, tanker om at livet ikke er værd at leve og andre negative tanker, er ikke virkeligheden.

Tanker er din hjernes fortolkning af virkeligheden. Du er med til at bestemme, hvordan du reagerer på dem.

Tanker har ofte relation til et eller flere sensoriske input: En lyd, en duft, en smag, et jag i kroppen, en berøring. Tanker føder nye tanker, så tanker har også indflydelse på hvilke tanker, der følger efter. Uanset hvordan dine tanker opstår, er din historie, din livserfaring med til at bestemme, hvordan du reagerer på dem. Bliver du hængende ved bestemte tanker og giver dem mere opmærksomhed, end de egentlig har fortjent?

Du kan lære at ændre mængden af den opmærksomhed, du vil give dine tanker. Lære at skrue ned for opmærksomheden på negative tanker, der går i ring og tager for meget plads i dit liv og din bevidsthed. Lære er skrue op for opmærksomheden og pladsen til mere positive tanker. Det tager tid og kræver vilje og indsats fra dig selv, men det KAN lade sig gøre!

Jo mere fasttømrede dine reaktionsmønstre er, jo længere tid kan det tage at ændre på dem, men giv ikke op: Du KAN blive bedre til at håndtere din reaktioner på dine tanker.

Sekundært stammer min psykologiske tilgang fra ACT/Acceptance and Commitment Therapy.

Personlig inspiration

Jeg er inspireret af livet. Af andres liv. Af mit eget liv. Jeg måtte lære på den hårde måde, hvor svært det er at rejse sig efter at have kravlet rundt med et såret selvbillede efter et kranietraume. Det tog laaang tid, men det lykkedes. Det lykkedes at finde tilbage til livet, til glæden og til kærligheden. Ikke mindst kærligheden. Uden kærlighed var jeg aldrig nået til, hvor jeg er i dag. Så pas på kærligheden. Slip den aldrig. Bliv ved med at tro på kærligheden. Også når livet er svært og alt synes tomt og sort.

Efter eksamen i 1998 arbejdede jeg nogle år som "brugernes advokat" i udvikling af medico-teknik, human factors risiko-vurderings-konsulent i transport-branchen og skrev en del tekniske/brugervenligheds-relaterede tekster. Først i 2010 fandt jeg mod til at blive privatpraktiserende psykolog. DET var et godt valg!

Jeg har valgt at have samtalerum hjemme hos mig selv og kun have et begrænset antal klienter. Det passer nemlig bedst til min fortolkning af, hvordan jeg som "klog kone med teoretisk fundament" giver mest mulig værdi til jer, der besøger mit samtalerum.

Privat

Jeg er født i Nibe i 1965, men vokset op i Fredericia. Efter fem skønne år i Aarhus og et år i Wien landede jeg i 1993 her i Hellerup. I 1991 blev jeg gift med Hans-Jørgen. Vi  er heldigvis stadig gift! Sammen har vi to voksne børn.

I april 2006 debuterede jeg som romanforfatter med romanen DreamInducer

Jeg er tosset med at svømme, både inde og ude og elsker at kajakke. Faktisk elsker jeg alt, der har med vand i naturen at gøre. Fra 2011-2020 skrev jeg om svømning i naturen på SwimOut.dk