Fang lyset

Fang lyset

Der står 25. januar i kalenderen. Vi går mod lysere tider, men det er stadig mørkt og koldt i Danmark.

Alle, der bor i vintermørke Skandinavien, vil i en eller anden grad være påvirket af de lange, mørke perioder.

Man behøver ikke være deprimeret for at have glæde af at få lys nok om vinteren. Uden dagslys kan vi blive tunge og triste, så især i januar og februar er det vigtigt at sørge for lys til øjne og hjerne.

Medmindre man har installeret dagslyslamper derhjemme eller på arbejde, er indendørs lys for svagt til at give os den daglige dosis lys, vores hjerner har brug for - så det gælder om at komme ud. Helst midt på dagen.

Tager du til og fra arbejde i mørke, så prøv at finde lidt tid midt på dagen til at være udenfor. Helst hver dag, men en ugentlig dag med lidt dagslys er bedre end syv dage uden.

Er det umuligt at komme udenfor midt på dagen, kan en tændt lysterapi-lampe gøre underværker. En halv times terapi-lys først på dagen, hver dag, er standard-anbefalingen. Man skal sidde max en halv meter fra den tændte lysterapi-lampe, uden man behøver at kigge direkte ind i lyset. Med en tændt lysterapi-lampen tæt på kan man arbejde, spise, strikke, læse eller hvad man nu finder på. Jeg er sikker på, bare en smule dagligt lys fra en lysterapi-lampe er bedre end slet ikke noget, så hvis det først passer dig at sidde ved den tændte lampe om eftermiddagen, og du ikke får problemer med at falde i søvn om aftenen, vil det stadig have effekt.

Min egen lysterapi

De sidste mange år har min lys-terapi været, at min mand og jeg i januar eller februar rejste ud for at få mindst en uge med mange timers dagslys og et skud d-vitamin. I februar 2020 nåede vi ned til lyset før corona lukkede verden ned, men med udsigt til at skulle blive hjemme hele vinteren 2021, blev en lysterapi-lampe mit største julegaveønske i 2020. Min mand købte en til mig, som jeg brugte næsten dagligt frem til slutningen af februar. Så kom den ind i set skab og blev først fundet frem igen omkring nytår 21/22. Januar 2022 har indtil nu været ret solrig og jeg har prioriteret at være udenfor midt på dagen. Min lysterapi-lampe har været tændt på de grå vejrdage, vi også har haft, og jeg er stadig meget glad for den. En lysterapi-lampe stimulerer ikke d-vitamin-produktion, så jeg indtager d-vitamin gennem munden om vinteren.

Der findes forskellige slags lysterapi: Små lamper som min, som man skal være tæt på i en halv time, mens de er tændt, og så "rigtige" daglyslamper, der lyser hele rummet op. Min lysterapi-lampe hedder Lumie. Den er ikke vanvittig smuk, og selvom jeg kun bruger den et par måneder om året, er jeg meget glad for den. Der findes mange andre gode på markedet også og mange skriver om lysterapi og daglyslamper. Linkene herunder er kun et meget lille udsnit, led selv efter mere information.