Selvværd

Fake it till you make it

Selvværd styrkes af anerkendelse, nærvær, forståelse og omsorg. Ligesom positiv opmærksomhed, realistiske krav og forventninger, kærlighed, konstruktiv kritik og respekt er med til bygge et menneskes selvværd op.

Selvværd svækkes af negativ kritik, afvisning, nedladenhed, spot og hån kan nedbryde et menneskes selvværd. Ligesom negligering, urimelige krav og for store forventninger både kortsigtet og over tid kan nedbryde et ellers sundt og stærkt selvværd.

Selvværd er tæt forbundet med den respons, man får fra andre. At blive negligeret eller talt ned til bryder ned. Føler du dig konstant trådt på, kritiseret eller ignoreret, kan dit selvværd svækkes over tid. Måske så du til sidst slet ikke synes, du kan noget eller føler, du ikke er noget værd.

Føler du dig stærk, finder du dig ikke i uberettiget kritik eller i ydmygende eller nedladende behandling. Føler du dig svag og lille finder du dig måske i alt for meget. Du kan være over-sensitiv overfor andres kritik, også når kritikken er indirekte, ikke er rettet specifikt mod dig eller ment i sjov.

Dine livserfaringer og din opvækst har været med til at forme din følelse af selvværd. Så tænk tilbage: Hvordan talte dine forældre til dig? Opmuntrede de dig eller fik du mest kritik?

Har du for mange dage, hvor du synes du ikke dur til noget, kan samtaler med en psykolog øge dit selvværd, så du får flere af de gode dage. Flere dage med armene over hovedet og den gode følelse af at være noget værd. For du ER noget værd. Alle er noget værd!

Styrk dit selvværd

Fake it till you make it er én af mange måder at styrke et lavt selvværd på. Dels fordi andre ændrer indstilling til dig, når du ændrer holdning og adfærd, men især fordi din egen krop og hjerne også reagerer på din adfærd. En bøjet nakke, rynkede bryn og sammentrukne skuldre signalerer jeg kan ikke noget særligt og jeg er ikke så meget værd. Et løftet hoved og et bryst, der ikke lader sig pakke ind af skuldrene, ligner en person, der er noget værd. Ikke kun for den, der ser adfærden hos en anden, også for den, der udfører den. Var der ikke ret mange jeg er noget værd-følelser FØR, skifter de til flere  jeg-ER-noget-værd, når kroppen opfører sig som en, der føler sig værdifuld.

Har du lavt selvværd, vil en del af vores samtaler handle om, hvordan du får listet fake it till you make it ind i din adfærd. Det er ikke så svært, men kræver både øvelse, mod og vilje. De ting finder vi frem sammen!