Glæde

Kan man være glad for lidt, har man meget at være glad for!

En boblende fornemmelse i maven. En mund, der bare smiler og smiler. En krop, der ikke kan holde sig i ro, den vil danse, råbe, synge, spjætte, juble. Ord og lyde vil ud af munden, fordi noget stort og godt er sket eller ved at ske. Selvom stærke følelser af glæde er forholdsvis kortvarige, kan man bære følelsen med sig i lang tid efter. Det er altid dejligt at tænke på de gange, man følte sig meget glad. Husk dine glade stunder.

Glæde kan også være mere stille. Som en følelse af at verden og livet er helt rigtigt. Du er her. Lige nu. Alt et godt. Stille glæde kan vare længere end den stærke og passe man godt på de ting, man bliver glad af, kan glæde lægge sig som en undertone i livet. En følelse, man kan finde frem, hvis man giver sig tid og ro til at lade den titte frem.

Børn er oftest lettere at gøre glade end voksne. Måske fordi børn ikke har så mange bekymringer, voksne har det med at gå rundt og have. Nogle gange bekymrer vi os så meget, at vi slet ikke opdager, at der faktisk er noget at glæde sig over.

Glæde kan have mange udtryk , men det er DEJLIGT at være glad! Glæde er noget af det bedste ved livet, faktisk, det er glæde, der gør livet værd er leve. Så glæd dig max over din glæde. Både når den bobler frem og når der skal graves lidt dybere efter den.

Hvornår var du sidst glad?

Hvornår var du sidst rigtig, rigtig glad?

Hvis du ikke kan huske, hvornår du sidst var glad: Husk at pakke dine bekymringer væk indimellem og giv dig selv og dem du omgås lov til at være glade. Læg mærke til hvilke ting, der dræner dig for energi og glæde og prioriter ting, der gør dig glad.

Kvinde hopper af glædeGlæd dig over de små ting

Man kan øve sig i at glæde sig over små ting:

 • Solen skinner
 • Din sure nabo smilede til dig over hækken i morges
 • Du huskede at ringe til din tante på hendes fødselsdag
 • Din kat ligger på dit skød og spinder
 • Din yndlings-te er på tilbud
 • Du sov syv-en-halv-time i træk i nat
 • Din cykel har slet ikke været punkteret i år
 • Din underbo spiller dit yndlingsnummer
 • Det regner og verden dufter så dejligt efter regn
 • Din partner/ægtefælle er her. Lige her. Nu!
 • Du gav en kollega velfortjent ros
 • Næste sæson af din yndlingsserie starter på torsdag
 • Dit yndlings-sportshold vandt
 • Formiddagskaffe smager skønt med gode kolleger
 • Du stod af et stoppested før for at gå det sidste stykke
 • Du fik den bedste plads i bussen i morges
 • Din datter har tegnet dig uden mobil i hånden
 • Find selv på flere ♥

Humørpleje

Det er god humør-pleje at bruge et par minutter hver dag, for eksempel lige når du er gået i seng, på at tænke dagen igennem. Dvæl et øjeblik ved de gode ting, der er sket i løbet af dagen. Der kan også være foregået en masse ikke-så-positive ting, men prøv at fokusere på de gode ting, uanset hvor små, de synes at være. Næsten uanset hvor rådden en dag har været, er der også gode øjeblikke at tænke på og glæde sig over. Er der slet ingen gode øjeblikke at mindes, så glæd dig over, at sådan er det ikke hver dag. Planlæg mindst én god ting, der skal ske i morgen og grav så nogle gamle, gode øjeblikke frem.

Bekymringer er irriterende effektive til at holde os vågne, selvom vi gerne vil sove. Hvis bekymringer holder dig vågen, så øv dig i at sætte din hjerne i gang med at tænke på noget godt. Tænk din dag igennem, find de gode øjeblikke frem og lad dem fylde din opmærksomhed. Læg en hånd på din mave og fortæl dig selv, at bekymringer skal du nok tage dig af i morgen, men lige nu får de altså ikke din opmærksomhed. Det er ikke nemt, men øvelse gør mester!

Det tager tid at opbygge en ny vane, brug fx. din telefon til at minde dig om at finde de små, gode øjeblikke frem inden du skal sove.

Fake it till you make it

Fake it till you make it gælder ikke kun for selvværd, det gælder også for glæde.

Uanset om din glædesreaktion er råb, dans, smil eller boogie-bevægelser med armene, kan du blive en lille smule gladere ved at efterligne dine glædes-bevægelser, selvom du ikke er særlig glad. Når din hjerne registrerer bevægelser, den normalt udfører som reaktion på glæde, opfatter den bevægelserne som noget godt og signalerer til resten af hjernen, at nu er der grund til at være glad.

Sidder du trist og tung i sofaen og orker ikke rejse dig, så prøv at løfte dine arme op over hovedet. Sving dem lidt frem og tilbage som om du lige har vundet noget. Tænd for noget musik, du holder af. Måske får du lyst til at rejse dig og danse lidt? Ellers bliv siddende lidt med armene overhovedet. Træk vejret. Bare vær til stede.

Glædesmuskler

Glæde er som en muskel: Den skal trænes, plejes og næres for at blive stærk. Er der meget modgang og ikke ret meget glæde i dit liv, så overvej hvordan du får mere glæde integreret i din hverdag. En lille ting at glæde sig over er meget bedre end ingenting.

Når man er trist og tung, får man ofte råd om at gøre de tinge, der gør én glad. Men er man ked af det, kan det være nærmest umuligt at huske, hvad det er, der plejede at gøre én glad. Måske fordi man er så ked af det, at de glade ting nu føles ligegyldige. Prøv alligevel at holde lidt fast i de gode ting.

Husk at dvæle ved glæden, når den er. Ikke nødvendigvis mens den bobler og fylder det hele, men bagefter. Når krop og sjæl er faldet lidt til ro, så prøv at mærke, hvad glæden gjorde ved dig. Husk hvad det var, der gjorde dig så glad. Hvad der skete før og efter. Instruer dig selv i at huske at tage de gode ting frem, hvis du bliver trist og ked af det og synes det hele er noget lort.

Om glæde på Ellens blog