Ensomhed

Slip fri af følelsen af ensomhed

Ensomhed - Psykolog Ellen Garne Ensomhed kan gøre ondt. Især hvis ensomhedsfølelserne har varet længe og det ikke er til at se en ende på dem.

Alene-tid, man selv har valgt og sætter pris på, er positivt og for de fleste nødvendigt for at være i balance. Hvis for meget alene-tid bliver til en følelse af ensomhed, kan livet føles tungt og trist.

At føle sig ensom følges tit af en følelse af at være overflødig, ubrugelig, unødvendig eller forkert. Det er ubehagelige følelser, der kan virke lammende og have initiativløshed og passivitet med i sit kølvand. En ond cirkel, der kan være svær at få brudt.

Ensomhed er ofte en ikke-rar følelse. Men ensomhed er "bare" en følelse. Ensomhed er ikke definitiv. Vi har selv indflydelse på, hvordan vi reagerer på vores ensomhedsfølelse.

Er du ved at drukne i ensomhedsfølelser: Italesæt dem. Hvis der ikke er andre at tale med: Tal med dig selv. Stil dig foran et spejl og fortæl dig selv om din ensomhedsfølelse. Skriv om dem. Vær ærlig.

Ensom og alene?

Føler du dig ensom, fordi du er alene og tilbringer (for) meget tid i dit eget selskab? Bor du alene og synes, det er trist ikke at have nogen at dele hverdagen med?

Mennesker er som flokdyr, vi har brug for social kontakt for at have det godt. Det energi at opbygge og vedligeholde sociale relationer. Som børn de fleste af skolegang til at være sociale, senere i livet kan det sværere. Bor man alene OG har et job uden ret meget kontakt til andre, kan det kræve en aktiv indsats at have social kontakt nok til at trives.

Ensom i de nære relationer

Føler du dig ensom i dit parforhold eller i andre nære relationer?

Det kan der være mange grunde til. Overvej, om tilbringer tid nok samme. Om I anerkender hinanden nok, når I endelig er sammen. Om I tit misforstår hinanden. Eller om I hver især er for optagede af andre ting end hinanden, det kan være sociale medier, arbejde, fritidsinteresser eller noget helt fjerde. Husk at passe på jeres relation. Plej jeres relation med nærvær og tid.

Sæt ord på overfor din partner, hvis du føler dig ensom i jeres forhold. Snak om det. Italesæt, at du føler dig ensom, selvom I befinder jer i samme hus/rum/seng. Tænk tilbage: Følte du dig ensom i dit barndomshjem? Følte du dig ensom i skolen? Snak om det. Også selvom det gør ondt at tænke på og selvom det kan være svært at se hvordan dine ensomhedsfølelser kan blive mindre tunge at bære på.

Ensom blandt mange?

Det er lidt paradoksalt, at man kan føle  sig ensom, når der er mennesker omkring en. Også når dem, der er omkring en, er mennesker man kender og holder af. Mon ikke rigtig mange af os har prøvet eller kommer til at prøve det: At være i en situation, vi ikke rigtig føler, vi hører hjemme i. Eller de andre bare ikke ser os, ikke vil os. Vi forstår eller ser måske ikke rigtigt de andre. Måske er vi trætte eller triste og orker ikke det arbejde det kræver at tage del i.

Hvis du føler dig ensom blandt mange: Er ensomhedsfølelsen blandt vedholdende og generende? Overvej: Hvilke omgivelser er din ensomhedsfølelse værst i? Er det bestemte ting, omgivelser, mennesker eller ord, der trigger din ensomhedsfølelse? Noget andre siger eller gør, som får dig til at føle dig udenfor og ikke helt velkommen?

Om ensomhed på Ellens Blog