Tavst samvær og nærvær

Tavst samvær og nærvær

Jul og samvær

Julen står for døren og så får mange af os lejlighed til masser af samvær med dem, vi holder allermest af.

Der vil blive snakket og grinet og leget og hygget og spillet og spist og drukket rundt omkring i de danske hjem. For de fleste er det (forhåbentlig!) dejligt, sjovt og berigende. Men: Mange lange dage med snak kan også være trættende, for nogle af os mere end andre.

Tavshed er guld

Mennesker kan sagtens være sammen uden at snakke non stop. I fredelige omgivelser, måske med stille musik, imens hver sysler med sit. Om det er bog / strikketøj / legetøj / sudoku / avis / madlavning /  tablet / hunden / hvadvedjeg, der sysles med, betyder ikke så meget. Det vigtige er, at tavst samvær kan skabe rum til en tryg og varm atmosfære af at høre sammen. Høre til. Være til. Uden ord. Bare være. 

Tavst samvær kan også være, når man laver noget praktisk sammen: Går tur, skræller kartofler, gør rent, koger klejner, maler, ordner have, vasker op.

Tavst samvær og stille stunder, alene eller sammen, giver ro til at lytte indad og mærke, hvad man inderst inde føler og mener. Hvad der fylder indeni og hvad man rent faktisk har på hjerte, når man snakker.

Man kan være så heldig, at bare en lille lomme af tavst samvær sætter gang i endnu bedre samtaler end dem, der kører derudaf uden pauser.

Prioriter tavst samvær

Uanset hvordan din jul forløber og uanset hvordan din hverdag er, så prøv at lægge mærke til, hvad tavst samvær og nærvær betyder for dig. Måske føler du dig forstået, elsket og tryg, når I bare er. Måske føles det rart, uden du har ord til at forklare, hvorfor du kan (eller ikke kan!) lide det.

I en stresset hverdag kan det være svært at forstå, hvordan tavst samvær kan være godt. Som om hjerne og krop ikke kan huske, hvordan det er ikke at skulle præstere noget og hvordan det er at være sammen med andre uden ord til at fylde rummet.

Hvis du er stresset, så prøv at finde lidt tid og vilje til at lytte indad. Måske er du nødt til at være alene for at finde den ro, der gemmer sig derinde et sted. Næste skridt kan være at mærke og lytte til din indre ro, når du er sammen med andre. Måske, måske ikke, kan du så mærke, at der ikke bare er tomt imellem to, der er tavse sammen. Der sker noget i det rum, der er mellem to mennesker, der er tavse sammen.

Tavshedens paradoks

Det er lidt paradoksalt at skrive ord om tavst samvær og nærvær, men nu gør jeg det så alligevel ...

Og så ønsker jeg alle en glædelig, fredelig jul og et godt og lykkebringende nytår!