Lykke i hamsterhjulet?

Lykke i hamsterhjulet?

Hamster i sit hamsterhjul

Hun har alt, hvad hun drømte om:

Med drømmefyren har hun verdens sødeste søn og verdens sødeste datter. Topkaraktererne på uddannelsen har skaffet hende et meningsfyldt og velbetalt job.

Hun ser ugentlig de nærmeste veninder til løb og svømning og er i kontakt med flere på de sociale medier. Om vinteren er hun på skiferie med familie og venner. Om sommeren på tre ugers aktiv ferie et lækkert sted. Hun spiser sundt og varieret, går i seng i ordentlig tid, ryger ikke og drikker sjældent mere alkohol end anbefalet.

På reolerne står rækker af bøger om nærvær og relationer og om hvordan du får det perfekte liv. Hun har læst mange af dem og har det liv, hun drømte om. Og lidt til. Hun føler sig bare ikke særlig lykkelig.

Udenpå ser hun lykkelig ud. Hendes liv ser lykkeligt ud: Mand, børn, job, et skønt hus et dejligt sted. 

Det er ikke fordi hun går rundt er trist, hun føler sig bare lidt ensom og fortabt i al den meningsfulde travlhed.

Selvom hendes dage er fyldt med alt det, hun gerne vil, føler hun sig mærkeligt tom indeni. Hvorfor kan hun ikke bare være lykkelig? Hvor og hvorfor gemmer lykken sig?

--

Er du lykkelig?

Føler du dig lykkelig lige nu? Eller kan du huske, hvornår du sidst følte dig lykkelig? Prøv at lukke øjnene et øjeblik og tænk tilbage.

-

Dukkede der et eller flere lykkelige minder op? Prøv om du kan fange de følelser, du var fuld af en gang, du var lykkelig. Bliver du varm eller kold? Smiler du udvendigt eller indvendigt? Mærker du "noget" i brystet eller maven? Bliver du rørt, glad, vemodig eller noget helt fjerde?

Vores hjerner kan ikke altid kende forskel på nutid og datid, så hvis du tænker på lykkelige stunder, kan din hjerne forveksle det med lykke nu og her. Det kan være ret praktisk i en presset hverdag, hvor forpligtelser og travlhed kræver det meste af opmærksomheden.

Prøv at give dig selv et eller flere små øjeblikke hver dag, hvor du tænker på ting, der gjorde dig glad i dag, i går eller bare engang. Disse små øjeblikke kan startes nårsomhelst: Når du venter på toget. Når du smører madpakker, står i kø i supermarkedet, børster tænder eller tømmer opvaskemaskinen. Gør det til en vane at tænke tilbage på både små ting, der gik godt i dag eller i går og på gode minder fra fortiden.

Når vi er meget kede af det, deprimerede eller overbebyrdede og stressede, kan hjernen desværre have svært ved at finde gode minder frem.

Kan du slet ikke komme i tanke om lykkelige stunder, der var engang eller kan du ikke komme i tanke om små positive øjeblikke i din hverdag? Snak med nogen om det. Start med at snakke med din partner/din mor/din veninde/en anden, du har tillid til. Hænger du over længere tid stadig fast i dårlige minder og/eller har du svært ved at komme i tanke om positive øjeblikke i din hverdag, kan det være, du har brug for hjælp fra f.eks. en psykolog, en præst eller din egen læge.

Hvad er lykke?

Ifølge ordbogen Den store Danske er lykke en "fyldig eller rig tilstand, en tilværelse, der lykkes og er præget af tilfredshed og glæde. Et lykkeligt liv er et godt liv, ofte anset for det højeste gode." På Wikipedia beskrives lykke som "en individuel (mental eller emotionel) proces af forbigående tilstande af positive tanker eller følelser af varierende intensitet og stabilitet".

Lykke nu og her er ikke altid noget, vi lægger mærke til. Måske fordi lykke kan dukke op i småbitte glimt, der fylder nuet så perfekt ud, at der hverken er behov for eller plads til at reflektere nærmere over, at lige nu er du faktisk lykkelig.

Nogle gange forveksler vi lykke med eufori og søger udfordringer og oplevelser, der giver os et kick af eufori, som over tid ikke nødvendigvis har så meget med lykke at gøre.

Lykke er noget, vi mindes. Når vi ser tilbage på vores liv, kan de fleste af os heldigvis komme i tanke om lykkelige stunder. Selvom der også var sorger og bekymringer, er det som om ustressede hjerner helst vil finde de gode minder frem og lade de dårlige ligge i baggrunden.

Når lykken ikke er der, savner vi den. Når vi er trætte og humør-barometeret står lidt lavt og vi kommer til at tænke over, hvorfor vi egentlig gør som vi gør. Hvad meningen med livet er og hvor lykken gemmer sig, for lige nu er der ingen lykkefølelser at varme sig ved.

Lykken kan være her lige nu. Eller i går. Eller i morgen. Måske dukker lykken op midt i opvasken. Når du putter den mindste og duften af baby et kort øjeblik gør dig ør. Når bussen kommer til tiden. Nårsomhelst. Hvorsomhelst. Husk at lægge mærke til den.

Elsk dit hverdags-hamsterhjul

Hverdag er HVER dag. Fuld forpligtelser og arbejde og ting, der skal gøres. For de fleste af os består den største del af vores liv af hverdag, hvor det hele indimellem bare er lidt leverpostejfarvet.

Livet går op og ned. Ingen er glade hele tiden. Hvis din hverdag, år efter år, er fyldt med ting, der ikke matcher dine værdier og dine forestillinger om et godt liv, så stop op og kig nærmere på dit liv. Som det er nu. Som det var engang. Som du ønsker det skal være i fremtiden.

Du er selv med til at vælge, hvordan dit hverdags-hamsterhjul skal køres. Føles din hverdags-trummerum som en byrde, der kvæler dig og gør dig udmattet og trist? Genovervej hvordan den pris, du betaler for at holde dit hamsterhjul i gang, matcher dine forventninger og dine værdier. Måske kan der justeres på dine forventninger til et godt liv og/eller på den energi, du bruger på at holde dit hamsterhjul i gang?

Råd om at finde mere glæde i et travlt liv kan du finde i de mange selvhjælpsbøger, der udgives hvert år. Måske rammer en af dem plet for dig og de udfordringer du står med på dit sted i livet lige nu.